Jocurile online: beneficiu sau factor negativ?

Jocurile online: beneficiu sau factor negativ?

Jocurie online au cunoscut o explozie in ultimul timp, datorita metodelor agresive de promovare si a accesului facil la un internet de mare viteza, ce este destul de ieftin.

Odata cu raspandirea acestora, au inceput sa apara din ce in ce mai des voci ce sustin ca acestea influenteaza negativ comportamentul uman, in special pe cel al copiilor, ce sunt caractere in formare si sunt foarte influentabili in fata anumitor factori.

De cele mai multe ori jocurile sunt privite ca factori ce tin copii in fata calculatorului, iar acestia nu mai vor sa iasa afara si sa socializeze cu alti copii de varsta lor, iar jocurile in aer liber au inceput sa devina o necunoscuta.

Jocurile pot influenta negativ un copil?

Ca in orice domeniu din viata reala, jocurile au atat plusuri, cat si minusuri. Din punctul meu de vedere cel mai mare minus ar fi posibilitatea aparitiei fenomenului de instrainare de viata reala si faptul ca, daca nu sunt controlate, jocurile pot aduce un anumit nivel de dependenta fata de lumea virtuala.

Lucrul acesta poate fi controlat destul de usor, prin stabilirea unui program strict in care copilul se poate juca, iar acesta va trebui respectat cu strictete, indiferent de replicile de tipul „sunt in meci” sau „mai lasa-ma cinci minute”. Astfel, granita intre viata reala si cea online vor fi foarte bine definite, iar copilul va simti nevoie sa paraseasca calculatorul pentru a se juca cu prietenii si colegii de clasa.

Partile bune sunt destul de numeroase. Jocurile online gratis se joaca de regula in echipa, iar datorita timpului petrecut impreuna copii pot lega rapid prietenii cu alti membri, ajungand chiar sa le cunoasca identitatea reala, profesia, pasiunile si chiar membrii familiei.

Beneficiile nu pot fi totusi neglijate

Prietenia si solidaritatea stabilite intre membrii aceluiasi „clan” pot fi foarte stranse si se pot manifesta si in viata reala.  Exista cazuri (deloc rare) in care tatal si fiul se joaca impreuna si sunt colegi de clan, iar in acest mod copilul capata un respect mai mare fata de parinte si este mult mai usor de controlat.

Datorita diversitatii etnice, copilul poate calatori in multe locuri, poate afla multe lucruri interesante despre cum se desfasoara viata in alte tari si poate face schimb de poze cu colegii de joc.

Deoarece in joc conteaza foarte mult ajutorul reciproc, copilul ce se joaca va intelege ca este bine sa oferi pentru a primi ceva in schimb, iar acest lucru va fi aplicat si in viata reala.

Desi multe dintre jocuri sunt violente, concluziile pe care le putem trage ca si parinti sunt ca jocurile instiga la violenta. Desi pare adevarat, ne putem gandi totusi la faptul ca aceste impuscaturi sunt doar niste simple moduri de divertisment, iar jucatorii nu evalueaza violenta la valoarea lor reala si o apreciaza doar la nivel de distractie pura.

In plus, in jocurile de tip Massively Multiplayer Online Role – Playing Game lupta se desfasoara intre bine si rau (jucatorul este intotdeauna de partea binelui), iar copilul va invata sa aprecieze faptele bune si ajutorul reciproc.