Travian, cel mai bun joc online de strategie

Travian, cel mai bun joc online de strategie

Piata jocurilor online este atat de diversificata, incat atunci cand trebuie sa alegem dintre noianul de jocuri disponibile vom avea probleme reale. Acesta este motivul pentru care ma documentez inainte de a rula un nou joc, iar principala sursa de documentare raman forurile gamerilor, acolo de unde pot afla recomandari si sfaturi despre cele mai bune jocuri.

Deoarece calculatorul meu este mai vechi si nu mai am resursele necesare pentru a instala ultimele jocuri aparute, m-am axat in ultima perioada pe jocurile ce pot fi jucate online. Acestea sunt usor de accesat, nu necesita instalare si ruleaza de pe servere externe (ceea ce inseamna ca nu imi voi mai incarcat hard disk-ul).

Jocurile vechi sunt cele mai interesante

Jocurile mai vechi raman marea mea pasiune, deoarece imi solicita inteligenta si sunt mai simplu de jucat. Unul dintre acestea este Travian, un joc de strategie unde toate evenimentele se intampla in timp real.

Jocul ne ofera identitatea unui sef de sat de mici dimensiuni, ce are grija de locuitorii acestuia si este preocupat de dezvoltare.Travian ne ofera posibilitatea de a incheia aliante cu alti jucatori cu care se poate comunica prin intermediul unui forum propriu.

Desi in viata reala sunt un adevarat „lup singuratic”, va sfatuiesc sa incheiati cat mai multe aliante, deoarece astfel jocul va fi castigat mai rapid si fara prea multe dificultati.

Travian poate fi castigat odata ce aducem Minunea Lumii la nivelul 100.

Jocurile de strategie ascund capcane neasteptate

In Travian sunt prezente trei triburi (fiecare cu avantajele si dezavantajele sale) si un trib de sine statator (Natarii, ce sunt un trib NPC cu care nu se pot incheia aliante).

Pentru cei ce sunt la inceput, cel mai usor este sa adere la tribul Romanilor, deoarece acestia sunt cel mai bine dezvoltati atat din punct de vedere social cat si tehnologic. Respectand adevarul istoric, infanteria lor este legendara (cine nu a auzit de celebrele cohorte romane), dar defensiva impotriva cavaleriei este foarte scazuta.

Dacii sunt un trib pasnic si iubitor de pace. Defensiv acestora este foarte buna, dar calitatile ofensive lasa de dorit, iar acestia sunt usor de invins. Elementul forte este cavaleria, ce le permite sa se deplaseze cu usurinta si sa ia inamicul prin suprindere

Barbarii sunt cel mai agresiv trib din joc si sunt preocupati numai sa prade , dar datorita dezorganizarii sunt lenti si destul de previzibili.

Sistemele comerciale diverse si bine puse la punct permit fiecarui jucator sa agoniseasca adevarate averi, iar daca detinem fiecare artefact unic vom putea construi Minunea Lumii intr-o perioada scurta de timp.

Pentru a termina jocul va trebui insa sa alocam zilnic un timp destul de mare, deoarece lumea ce trebuie vizitata este destul de mare, iar razboaiele de cucerire a teritoriilor si pentru acumularea bogatiilor se vor dovedi lungi si anevoioase.

Cladirile din interiorul orasului sunt numeroase si fiecare dintre acestea cer o atentie sporita, iar unitatile defensive sunt specifice fiecarui trib. Astfel, barbarii pot construi numai metereze, iar romanii sunt singurii ce pot construi ziduri.

 

Forge of Empires – cel mai complet joc de browser gratuit

Forge of Empires – cel mai complet joc de browser gratuit

Jocurile online gratuite sunt cunoscute si sub numele de jocuri de browser. Acestea sunt remarcate datorita rapiditatii cu care sunt accesate, cat si datorita faptului ca nu solicita foarte mult resursele calculatorului sau ale tabletei, deoarece se joaca prin intermediul serverelor companiei producatoare.

Unul dintre cele mai noi si mai complete jocuri gratuite online este Forge of Emipres, ce este un joc de browser dezvoltat de catre o companie din Germania: InnoGames. Lansat in 2012, jocul s-a raspandit rapid datorita faptului ca nu necesita mult timp si poate fi jucat in orice perioada a zilei.

Forge of Empires, sau cum se construieste un imperiu

Jucatorul are misiunea de a conduce o mica colonie si de a o dezvolta pana in epoca moderna. Jocul se desfasoare pe durata a nu mai putin de 15 epoci:

 • epoca de piatra;
 • epoca de bronz;
 • epoca fierului;
 • evul mediu timpuriu:
 • evul mediu din perioada de mijloc;
 • evul mediu tarziu;
 • perioada coloniala;
 • perioada industriala;
 • epoca progresista;
 • perioada moderna;
 • epoca postmodernista;
 • epoca contemporana;
 • perioada de maine;
 • perioada viitoare;
 • viitorul arctic.

Dezvoltarea micului sat va trebui facuta intelept, iar cheia acesteia sta in folosirea cu chibzuinta a resurselor. Astfel, numai daca veniturile si cheltuielile se afla intr-un echilibru stabil vom putea sa deblocam noi tehnologii si sa ne imbunatatim orasul.

Pentru a face trecerea intre epoci, jucatorul va trebui sa utilizeze punctele forge, deoarece cu ajutorul acestora se pot face cercetari pentru care vom plati cel putin trei puncte forge.

Un punct forge se obtine in aproximativ o ora, iar numarul maxim de puncte nefolosite nu poate trece de 10.

Unul dintre cele mai interesante jocuri gratuite

Resursele sunt formate din monezi si provizii. Resursa principala este formata din monezi, iar fiecare jucator va primi 500 de monezi in fiecare zi. Acestea mai pot fi obtinute vizitandu-ne vecinii sau sub forma de impozite aplicate gospodariilor.

De aceea, trebuie sa ne asiguram ca orasul nostru va dispune de cat mai multe cladiri, dar este necesar sa ne indreptam atentia si catre nivelul de multumire al locuitorilor orasului, pentru ca oamenii fericiti sunt mult mai productivi.

Dezvoltarea orasului nu este insa tot ce putem obtine cu ajutorul jocului. Ne putem dezvolta mai usor luand in stapanire orasele vecine, prin intermediul unor lupte.

Fiecare epoca ne permite sa construim doua cladiri legendare, prin intermediul carora vom primi diferite bonusuri. Cladirile legendare pot fi construite numai atunci cand avem cele noua planuri ale cladirii ce pot fi obtinute prin diferite mijloace: donatii de puncte forge la constructia cladirilor altor jucatori, jefuirea vecinilor sau prin cumpararea cu bani reali a unor diamante.

Tips and tricks

Pntru a ne dezvolta cat mai repede, este esential sa ne facem din timp toate planurile, iar acestea sa fie realizate de asa maniera incat sa poata fi schimbate rapid.

Bunurile produse cu punctele bonus trebuie schimbate cu unele ce nu le putem produce, iar spatiul din oras trebuie sa fie folosit intr-un mod eficient.

 

Hattrick, unul dintre cele mai bune jocuri online gratuite

Hattrick, unul dintre cele mai bune jocuri online gratuite

Jocurile online sunt preferate de marea majoritate a jucatorilor deoarece sunt foarte usor de accesat, nu costa nimic si nu necesita cerinte tehnice deosebite. Acestea pot fi jucate chiar daca calculatorul nostru are un RAM mai mic si un spatiu de stocare insuficient, deoarece jocurile sunt pastrate pe servere online si nu necesita nicio resursa locala.

Cel mai bun manager de fotbal din lume: Hattrick

Unele dintre cele mai populare jocuri online sunt cele sportive, iar acestea respecta in cea mai mare masura viata reala. Asadar, nu trebuie sa ne mire faptul ca jocurile ce au ca obiect central fotbalul sunt unele dintre cele mai cautate, deoarece amploarea fenomenului fotbalistic este din ce in ce mai mare, iar nume ca Ronaldo, Neymar, Cavani sau Suarez sunt pe buzele tuturor iubitorilor de fotbal.

Desi am fi tentati sa credem ca FIFA a „luat crema” jocurilor fotbalistice, acesta are anumite limite peste care nu poate trece, iar unii dintre impatimitii fotbalului nu se multumesc doar cu un simplu rol de antrenor, ci isi doresc sa se afle in pielea unui manager de club.

Pentru a veni in intampinarea dorintelor acestora a fost creat Hattrick, ce mi se pare unul dintre cele mai complete si mai bine gandite managere de fotbal din prezent. Jucatorul se afla in rolul unui manager al unui club de fotbal si se ocupa de toata strategia acestuia.

Astfel, poate cumpara sau vinde fotbalisti, angajeaza sau reziliaza contractele antrenorilor, masorilor sau ai altor specialisti din cadrul clubului, dezvolta echipa de tineret si aranjeaza echipa de start.

Deoarece fotbalul este un fenomen dinamic, jocul este in permanenta imbunatatit prin introducerea unor caracteristici noi si dezvoltarea celor existente. Astfel, in 2005 a fost introdus Hattrick Masters, ce este echivalentul Ligii Campionilor din viata reala.

Jocurile online se confunda uneori cu realitatea

Pentru inceput, noul jucator primeste spre administrare o echipa mai veche, ce beneficiaza de un lot mai putin valoros si de un antrenor aflat la inceput de drum. Atat lotul formatiei cat si pozitia in clasament sunt inchise si nu se pot cumpara jucatori pentru inceput.

Stadionul are capacitate mica, asadar nu ne putem baza pe prea multi bani din bilete, iar echipa nu are angajati specialisti, ca urmare va trebui sa ne ocupam singuri de toata treaba din club.

Dupa o scurta perioada de timp, suntem liberi sa cumparam sau sa vindem jucatori, sa ne angajam specialisti, iar daca castigam liga din care facem parte vom promova intr-o liga superioara.

Deoarece clubul se afla la inceput si nu dispune de prea multi bani, este esential sa crestem juniori de valoare, pe care sa ii vindem si astfel sa ne completam fondurile.

Odata cu evolutia jocului s-a format o adevarat comunitate ce aduna informatii si elaboreaza statistici despre meciurile echipei favorite, prestatia jucatorilor, numarul schimbarilor, etc.

Hattrick este remarcabil deoarece tine seama de toti factorii prezenti in realitate intr-un club de fotbal: stadion, staff-ul echipei, incasari, cheltuieli, fani, sponsori, etc si este astfel o oglinda a unor evenimente petrecute in realitate.

Motorul de joc este elaborat pe baza unor modele matematice foarte atent alese.

 

 

 

 

Jocurile online: beneficiu sau factor negativ?

Jocurile online: beneficiu sau factor negativ?

Jocurie online au cunoscut o explozie in ultimul timp, datorita metodelor agresive de promovare si a accesului facil la un internet de mare viteza, ce este destul de ieftin.

Odata cu raspandirea acestora, au inceput sa apara din ce in ce mai des voci ce sustin ca acestea influenteaza negativ comportamentul uman, in special pe cel al copiilor, ce sunt caractere in formare si sunt foarte influentabili in fata anumitor factori.

De cele mai multe ori jocurile sunt privite ca factori ce tin copii in fata calculatorului, iar acestia nu mai vor sa iasa afara si sa socializeze cu alti copii de varsta lor, iar jocurile in aer liber au inceput sa devina o necunoscuta.

Jocurile pot influenta negativ un copil?

Ca in orice domeniu din viata reala, jocurile au atat plusuri, cat si minusuri. Din punctul meu de vedere cel mai mare minus ar fi posibilitatea aparitiei fenomenului de instrainare de viata reala si faptul ca, daca nu sunt controlate, jocurile pot aduce un anumit nivel de dependenta fata de lumea virtuala.

Lucrul acesta poate fi controlat destul de usor, prin stabilirea unui program strict in care copilul se poate juca, iar acesta va trebui respectat cu strictete, indiferent de replicile de tipul „sunt in meci” sau „mai lasa-ma cinci minute”. Astfel, granita intre viata reala si cea online vor fi foarte bine definite, iar copilul va simti nevoie sa paraseasca calculatorul pentru a se juca cu prietenii si colegii de clasa.

Partile bune sunt destul de numeroase. Jocurile online gratis se joaca de regula in echipa, iar datorita timpului petrecut impreuna copii pot lega rapid prietenii cu alti membri, ajungand chiar sa le cunoasca identitatea reala, profesia, pasiunile si chiar membrii familiei.

Beneficiile nu pot fi totusi neglijate

Prietenia si solidaritatea stabilite intre membrii aceluiasi „clan” pot fi foarte stranse si se pot manifesta si in viata reala.  Exista cazuri (deloc rare) in care tatal si fiul se joaca impreuna si sunt colegi de clan, iar in acest mod copilul capata un respect mai mare fata de parinte si este mult mai usor de controlat.

Datorita diversitatii etnice, copilul poate calatori in multe locuri, poate afla multe lucruri interesante despre cum se desfasoara viata in alte tari si poate face schimb de poze cu colegii de joc.

Deoarece in joc conteaza foarte mult ajutorul reciproc, copilul ce se joaca va intelege ca este bine sa oferi pentru a primi ceva in schimb, iar acest lucru va fi aplicat si in viata reala.

Desi multe dintre jocuri sunt violente, concluziile pe care le putem trage ca si parinti sunt ca jocurile instiga la violenta. Desi pare adevarat, ne putem gandi totusi la faptul ca aceste impuscaturi sunt doar niste simple moduri de divertisment, iar jucatorii nu evalueaza violenta la valoarea lor reala si o apreciaza doar la nivel de distractie pura.

In plus, in jocurile de tip Massively Multiplayer Online Role – Playing Game lupta se desfasoara intre bine si rau (jucatorul este intotdeauna de partea binelui), iar copilul va invata sa aprecieze faptele bune si ajutorul reciproc.

Cele mai bune aparitii din platformele de jocuri online gratis

Cele mai bune aparitii din platformele de jocuri online gratis

Jocurile sunt la fel de raspandite ca si aerul pe care il respiram. Tehnica moderna, impreuna cu internetul si rata mare de penetrare a acestuia au facut posibil ceea ce nimeni nu credea acum 15 – 20 de ani in urma: faptul de a ne juca in orice moment, de oriunde si ce joc dorim.

Singura problema de care ne loveam era pretul destul de piperat al jocurilor, dar in ultimii ani acest impediment a disparut, odata cu aparitia platformelor de jocuri online gratuite, ce ne pun la dispozitie o gama larga de jocuri fara ca acestea sa ne coste niciun ban.

Pentru cei ce nu sunt atat de familiarizati cu acest domeniu, o sa fac un scurt rezumat al celor mai bune jocuri ce se gasesc pe platformele online.

Drakesang, unul dintre cele mai noi jocuri online

Drakesang este unul dintre jocurile de tip fantasy ce ne captiveaza datorita graficii si a luptelor multiplayer. Acestea se poarta printre mormintele din Grimmagstone si pot ajunge pana la sinistra carcera pentru intemnitarea sufletelor detinuta de cultul Nefertari. Obiectivul nostru va fi sa castigam putere pentru a invinge creaturile ce domnesc peste lumea Altora, iar acest lucru se poate face fie luptand singuri, fie cu ajutorul unor aliati.

Jocul beneficiaza de nu mai putin de 60 de noi releas-uri, ce ne poarta prin aventuri diferite, iar eroii negativi ce trebuie infranti sunt foarte numerosi.

Darkorbit ne introduce in lumea intergalactica. Personajul nostru este un pilot al unei nave de lupta intergalactice ce trebuie sa infranga extraterestrii agresivi ce urmaresc sa domine galaxia.

Darkorbit este unul dintre cele mai noi si mai captivante jocuri MMO, in care pilotul trebuie sa se alature pentru inceput uneia dintre cele trei factiuni rivale, fiecare avand proriile planuri pentru a domina galaxia.

Nu trebuie sa uitam ca sansele noastre de supravietuire vor fi mai mari daca vom avea cat mai multi aliati, alaturi de care ne vom plimba prin galaxie pentru inlaturarea tuturor dusmanilor.

Platformele gratuite ne ofera toate update-urile jocurilor preferate

Indiferent de tipul si de vechimea jocurilor, avantajul de a folosi o platforma gratuita de jocuri online consta in faptul ca vom avea la dispozitie cele mai noi update-uri ale jocurilor preferate fara sa platim niciun leu, iar acestea vor fi puse la dispozitia noastra imediat dupa lansarea pe piata.

Seafight este un joc destinat celor pasionati de istoria veche ce transpune jucatorul in rolul unui pirat, ce va avea ca misiune finala spanzurarea lui Jolly Roger. Provocarile sunt numeroase, deoarece viata de pirat este grea, lipsurile sunt nenumarate, iar marea agitata poate fi o capcana mortala.

Atentie insa: alaturi de aliati puternici viata ne va fi mult mai usoara, iar primejdiile vor fi inlaturate cu o usurinta mult mai mare.

Unul dintre neajunsurile platformelor gratuite de jocuri online o reprezinta prezenta reclamelor, dar trebuie sa ne gandim ca fara acestea jocurile gratuite nu ar exista.

Trebuie insa sa ne inarmam cu o rabdare puternica si nervi de otel, deoarece sunt momente in care reclamele pot deveni agasante, dar eu privesc si partea buna a lucrurilor.

Cele mai bune jocuri pentru Android

Cele mai bune jocuri pentru Android

Jocurile online au devenit principala modalitate prin care ne relaxam sau ne facem asteptarea mai frumoasa. Odata cu dezvoltarea internetului si a telefoniei mobile, acestea pot fi jucate si de pe un smartphone, in timp ce asteptam sa intram la dentist sau atunci cand ne luam copii de la scoala.

Android-ul, cel mai raspandit sistem de operare

Cel mai raspandit sistem de operare folosit de telefoanele mobile inteligente este Android-ul. Dezvoltat de cei de la Google, acesta echipeaza marea majoritate a telefoanelor mobile si este o platforma open source, ce este la fel de rapida ca si iOS, dar are ca avantaje un numar mare de aplicatii si mai ales foarte multe aplicatii gratuite.

Deoarece sunt un gamer inrait, am testat foarte multe jocuri disponibile in magazinul Google Play, dar cele mai interesante au fost cele de mai jos. Binenteles ca lista este alcatuita conform gusturilor mele si poate fi imbunatatita in functie de preferintele voastre.

Vainglory  este un joc de tip MOBA ce se joaca in timp real intre mai multi jucatori. Jocul ne permite sa ne alegem avatarul dintr-o galerie bogata de eroi (peste 30 de caractere, iar numarul acestora creste in continuare), iar inamicul principal este Vain. Se poate opta si pentru lupte rapide de tip Brawl si pentru lupte ce au rolul de a ne imbunatati pozitia in clasament.

Clash of Clans este un joc de tip multiplayer in care ne vom construi si dezvolta un sat si vom ataca alti jucatori pentru a obtine diverse resurse (gold, elixir sau dark elixir).  Luptele sunt posibile doar in masura in care ceilalti jucatori nu sunt online si se poarta cu ajutorul mai multor trupe.

De curand, cei de la Supercell au introdus si modul „Builder Base”, ce se joaca folosind acelasi principiu, numai ca luptele se dau numai atunci cand celalalt jucator este online (similar cu modul de atac din Clash Royale).

Jocurile simple sunt cele mai cautate

Rayman este un joc usor de jucat si ajuta la salvarea unei paduri cu insusiri magice, prin recuperarea unor oua furate.

Clash Royale este un joc MOBA unde luptele se poarta in diverse arene, in functie de numarul de trofee pe care il au jucatorii. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat arenele sunt mai dificile iar adversarul este mai puternic. Scopul jocului este de a distruge baza inamicului, folosind anumite carti speciale, ce sunt de patru tipuri: common, rare, epic si legendary.

Battleheart este un joc de lupta destul de simplu, cu o grafica buna si o muzica animata, ce ne va captiva imediat.

Hearthstone este unul dintre cele mai bune jocuri de strategie, ce se bazeaza pe motorul World of Warcraft. In joc sunt nu mai putin de noua clase ce se bazeaza pe pachetele din WOW. Jocul are atat optiune singleplayer, cat si optiune multiplayer si ne permite sa ne jucam in functie de starea noastra de moment.

Ingress ne introduce intr-o lume magica, plina de intrigi si de personaje misterioase. Tema jocului consta in controlul unei forte misterioase descoperite pe Terra, ce ne va distruge daca nu este tinuta sub un control strict.

Cele mai bune jocuri online gratis de tip cazinou

Cele mai bune jocuri online gratis de tip cazinou

Jocurile online reprezinta cea mai usoara cale de a ne relaxa, chiar si atunci cand suntem apasati de povara grijilor zilnice. Sunt usor de accesat si nu mai trebuie sa luam in piept traficul aglomerat al marilor orase pentru a viziona filme sau pentru a merge la biblioteca, iar faptul ca acestea sunt gratis reprezinta un mare avantaj.

Platformele de unde ne putem alege jocurile sunt destul de multe, dar uneori simtim nevoia sa ne alegem jocuri diferite, sau sa folosim jocuri ca si metode de antrenament. In cazul in care ne dorim sa mergem intr-un cazinou, ar fi bine ca inainte se intram in locatie sa jucam cateva jocuri ce se practica la scara larga in cazinou (poker, blackjack, etc), pentru a ne familiariza cu regulile acestora si pentru a face diferite teste.

Cazinoul, locul unde se pot pierde averi

Cazinourile sunt locul unde se pot castiga sume insemnate de bani, dar exista pericolul de nu ne putea opri, iar toate aceste castiguri vor fi pierdute. Pentru a nu intra in aceasta „vrie”, ar fi bine sa evitam asemenea locuri, iar daca totusi nu ne putem abtine, se poate recurge la jocurile online gratis, ce ne vor feri de pierderile banesti ce si-ar putea face aparitia.

Atunci cand doresc sa ma relaxez, folosesc de cele mai multe ori jocurile ce imi amintesc de copilarie, atunci cand ma duceam cu tata in locurile special amenajate din parcuri unde ma jucam pinball sau unele dintre jocurile cunoscute acum sub denumirea generica de „pacanele”.

Cele mai bune jocuri din aceasta categorie (lista este perfectibila, binenteles) sunt:

Mega Fortune face parte din categoria jocurilor „de categorie grea” si este recunoscut ca avand jackpot-urile cele mai mari din istorie. Astfel, castigatorii au plecat din cazinouri cu o suma insemnata de bani, dar au existat si cazuri in care premiile au constat in yahturi, limuzine de lux sau bijuterii.

Jocurile online sunt foarte asemanatoare cu realitatea

Robin Hood este unul dintre jocurile ce au o grafica de exceptie. Simbolul central este „sacul cu bani”, ce este adapostit de cuferele cu comori situate sub fiecare tambur. Imediat ce intram in posesia a patru saci, vom beneficia de un numar de rotiri gratuite.

Starbust este unul dintre cele mai vechi jocuri online ce simuleaza aparatele clasice din cazinouri si este recunoscut pentru grafica cu simboluri mai vechi.

Blood Suckers este unul dintre cele mai bune jocuri cu vampiri. Calitatea ilustratiilor grafice precum si a animatiilor il face foarte atractiv.  Datorita numeroaselor rotiri gratuite, se pot castiga sume insemnate de bani virtuali.

Elements este un joc care se bazeaza pe cele mai noi animatii si efecte grafice.  Este unul dintre jocurile ce a fost prevazut cu faimosul NetEnt Avalanche si mai multe caracteristici Free Fall.

Twin Spin pastreaza elementele grafice ale unui clasic al sloturilor, dar cunoscatorii pot sesiza imediat imbunatatirile aduse jocului. In viata reala, acest joc ne poate aduce castiguri insemnate.

Hall of Gods este renumit datorita numarului mare de inele magice, cufere secrete sau relicve din antichitate, iar elementele centrale sunt ciocanele lui Odin si ale lui Thor. Este unul dintre jocurile ce a imbogatit multi jucatori, avand premii spectaculoase in viata reala.

 

Jocuri gratis online

Jocuri gratis online

Ne aducem aminte cu nostalgie de vremurile copilariei, in care singura noastra grija era cum sa gasim noi jocuri pentru a ne petrece timpul cu prietenii. Deoarece am facut parte din generatia „cu cheia de gat”, locul meu de joaca era in spatele blocului, unde ne jucam „V-ati ascunselea”, „Sotronul”, „Lapte gros”, „Tarile” si cate si mai cate.

Zilele trecute ma uitam la baiatul meu si ma gandeam la cat de mult am imbatranit. Jocurile in aer liber ale copilarie mele au fost inlocuite cu jocurile online, ce le permit copiilor sa aiba acces la resurse nelimitate si sa lege prietenii cu copii din mai multe tari. Binenteles ca acest tip de interactiune presupune cunoasterea cel putin a unei limbi de circulatie internationala, dar acest lucru a devenit deja o obisnuinta, pentru ca engleza sau germana au devenit limbi ce se invata inca din frageda copilarie.

Jocurile online, cel mai placut mod de a ne deconecta

Nu numai copii se joaca online astazi. Acest mod de relaxare este din ce in ce mai preferat si de adulti, deoarece jocurile online sunt usor de accesat, iar computerele si conexiunile internet de mare viteza au devenit omniprezente, iar pretul acestora este acceptabil chiar si pentru bugete mai restranse.

Singura problema de care ne lovim sunt costurile acestor jocuri, ce sunt deosebit de ridicate, dar din fericire exista destule platforme ce ne ofera acces la jocuri gratuite. Sigur ca nu trebuie sa ne asteptam sa gasim pe acele platforme jocuri precum Assassins Creed sau Call of Duty WW2, dar numarul mare si varietatea jocurilor oferite ne vor oferi relaxarea de care avem atat nevoie.

Desi ma indoiesc ca mai exista cineva care sa nu stie ce inseamna un joc online, o sa va spun ca acestea sunt jocurile ce se pot juca intr-o retea de computere conectate intre ele prin intermediul internetului.

Imi aduc aminte cu nostalgie ca primul joc video pe care l-am vazut a fost in 1984. Aveam un prieten mai bine situat, iar la ziua de nastere a primit cadou un Commodore 64. Nu mai conta ca acesta era conectat la un televizor „Sport” (pentru cei ce nu stiu, era un televizor alb negru cu o diagonala atat de mica, incat trebuia sa stai aproape lipit de ecran pentru a vedea ceva), iar jocurile erau o insiruire de linii si puncte (evident patrate).

Jocuri online gratis vechiPrimele jocuri video si-au facut aparitia insa in anii 1950 (Nimrod sau OXO), insa primele computere ce suporta sharing si-au facut aparitia in 1960.

Desi privita ca predecesoarea internetului, functia de computer sharing era deosebit de greu de folosit, deoarece lipseau protocoalele de conexiune standardizate, iar pentru a realiza o conectare deplina au mai trebuit sa treaca niste ani buni.

Xerox Parc a fost insa compania ce a dat startul erei moderne. Aceasta a dezvoltat in premiera protocolul LAN (Local Area Networks) intre anii 1973 – 1975, bazandu-se pe tehnologia Ethernet. Tehnologia LAN a fost perfectionata, fapt ce a condus la aparitia WAN (Wide Area Networks) ce sta la baza internetului pe care il cunoastem astazi.

LAN si WAN s-au dezvoltat in continuare de-a lungul anilor, fapt ce a permis dezvoltarea jocurilor de retea si in final a jocurilor online gratuite.

1995 a reprezentat punctul de cotitura pentru industria jocurilor online gratuite, prin retragerea restrictiilor NSFNET (National Science Foundation Network), lucru ce a dus la accesul total in reteaua internet al utilizatorilor.

Desi pare greu de crezut, singurele jocuri online gratis in perioada de inceput a internetului erau doar jocurile „de masa”: tablele si sahul.

Concurenta pe segmentul jocurilor online gratuite a inceput sa creasca, iar aceasta a avut un efect benefic asupra utilizatorilor. Numarul jocurilor a inceput sa creasca, jocurile au devenit mai avansate, iar grafica atinge aproape perfectiunea.

Astfel, formele patratoase ale personajelor din jocurile vechi au evoluat pana la cele ce se confunda cu actorii din filme, iar sunetele au devenit mult mai realiste si sunt insotite de efecte grafice spectaculoare.

Cele mai raspandite jocuri online gratis

Astazi, ne stau la dispozitie o gama variata de jocuri online gratis (asa numitele jocuri de browser). FIFA sau Hattrick au devenit foarte apreciate deoarece ne transpun in rolul unor manageri ai unor cluburi de fotbal ce au in componenta jucatori precum Messi, Ronaldo sau Neymar, pe care ii vom antrena, ii vom motiva si ne vom ocupa de ei pe teren.

In plus, vom avea toate atributiile legate de un manager de fotbal profesionist: vom stabili ce jucatori vom cumpara, vom negocia sumele de transfer, dar vom avea grija ca balanta de plati a clublui sa ramana in permanenta echilibrata.

Travian este unul dintre cele mai renumite jocuri de strategie, iar rolul jucatorilor va fi acela de sef al unui mic sat. Acumularea resurselor si desfasurarea activitatii se fac in timp real si pot dura intre 1-2 ore si pana la 48 de ore.

Pe masura ce jocul va inainta, micutul nostru sat va capata proportiile unui adevarat imperiu, dar in acelasi timp cresc si provocarile carora trebuie sa le facem fata.

League of Legends este unul dintre cele mai moderne jocuri, in care actiunea se imparte in mai multe parti distincte, incepand de obicei cu dueluri cu adversari individuali (de culoare albastra sau rosie) si terminand cu lupte intre grupuri de jucatori.

Indiferent de numele jocului, actiunea acestuia va trebui sa ne deconecteze de la grijile zilnice si sa ne ofere o stare de bine ce va contribui la sanatatea noastra fizica si mentala. Un joc online bun va trebui sa ne stimuleze insa si spiritul competitiv si pe acela de echipa, lucra care se va reflecta in cresterea gradului de incredere in sine al jucatorului.

Indiferent de modul in care sunt practicate, jocurile ne ofera satisfactie, premii si recompense, dar este necesar sa fim atenti la durata zilnica alocata, pentru a nu deveni dependenti de acestea.

Conform datelor unui studiu efectuat cu putin timp in urma, jucatorii din Romania sunt mai degraba solitari, jocurile in echipa fiind preferate doar de ¼ din jucatori, iar nu mai putin de 1/3 jucatori considera jocurile ca fiind cea mai usoara optiune de socializare.

„Gamerii” profesionisti sunt inca foarte putini in Romania, probabil si datorita mentalitatilor invechite ale societatii , ce considera jucatorii ca find oameni fara nicio preocupare, ce au mult timp liber la dispozitie.

Parerea mea este ca jocurile (atunci cand sunt jucate la nivel inalt) sunt ca oricare alt sport. Fiecare jucator se va antrena intensiv, va investi mult timp si bani in aceasta activitate, dar rezultatele vor fi spectaculoase.

Consola pentru controlul jocurilorComunitatile create de jocurile online sunt foarte puternice

Desi privite mai mult ca o forma de relaxare si de eliberare de stresul si grijile cotidiene, jocurile online sunt cele ce pot duce la crearea unor comunitati puternice ale utilizatorilor, datorita ponderii din ce in ce mai mari de jocuri de tip MMORPG (Massively multiplayer online role playing game).

Desi mai putin cunoscut, acest acronim desemneaza acele jocuri online in care un mare numar de jucatori interactioneaza unul cu celalalt, fiecare asumandu-si rolul unui caracter dintr-o lume fantastica (League of Legends spre exemplu).

Desi pe ecran vedem personaje fantastice, in spatele fiecarui nick se afla personaje reale, de varste, etnii si preocupari diferite, cu care vom stabili legaturi stranse si vom tine legatura si dupa ce jocul se va fi terminat.

Desi multi psihologi cred ca relatiile sociale ce se stabilesc in mediul virtual sunt diferite fata de cele din lumea reala, consider ca mecanismul relatiilor sociale stabilite in lumea virtuala sunt identice cu cele din lumea ce ne inconjoara.

Astfel, vom face cunostiinta cu pasiunile si preocuparile jucatorilor, vom ajunge sa le cunoastem profesiile si membrii familiei, iar datorita diversitatii localizarii acestora ne vom „plimba” prin locuri ce ne sunt inaccesibile in lumea reala.

Chiar daca relatiile intre jucatori pot fi reduse uneori, este de remarcat faptul ca discutiile despre jocuri sunt numeroase si au loc pe numeroase canale de socializare: forumuri, bloguri, site-uri de specialitate, Youtube, Facebook, etc.

Deoarece Facebook este unul dintre mediile cele mai utilizate pentru jocuri, este de remarcat ca cele mai jucate sunt jocurile de tip Puzzle (Candy Crush Saga), iar practicantii sunt atat barbati, cat si femei.

Sunt convins ca toti jucatorii isi aduc aminte cu nostalgie de primele jocuri cu care au inceput. Desi par invechite, jocurile anilor 90 sunt destul de interesante si pot captiva cu usurinta atentia tinerei generatii, ce se poate identifica astfel cu jocurile parintilor si pot face o incursiune in trecut.

Am aflat cu bucurie zilele trecute de initiativa unui grup de internauti inimosi ce au pregatit un adevarat proiect de arheologie in domeniul jocurilor, materializat printr-o colectie de 2295 jocuri ce ruleaza in MS-DOS.

Pentu tanara generatie acest sistem de operare este total necunoscut, dar  pentru calculatoarele din generatia x86 ale anilor 1990 – 2000 acesta era singura varianta prin care se putea manevra un calculator.

Practic, in browserul utilizatorilor va rula un calculator vechi, iar jocurile din arhiva sunt cele ce ne-au insotit adolescenta.

Cine nu isi aduce aminte de Prince of Persia, alaturi de care am fost in numeroasele aventuri ale misteriosului Orient, sau de bila ce manca punctulete si fantome (ma refer la PacMan)?

Wolfenstein 3D a fost primul joc „modern” al acelor timpuri, iar efectul de spatialitate creat ne oferea un labirint plin de surprize, de unde isi faceau aparitia membrii  armatei germane din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu conta foarte mult nici faptul ca „omuletii” erau o aglomerare de pixeli diformi, iar bug-urile jocului iti permiteau uneori sa o iei de-a dreptul prin ziduri.

Sa nu mai vorbim despre Donkey Kong. Acea maimuta antipatica care imi arunca in cap cu tot felul de butoaie a devenit principalul meu inamic si nu putine au fost noptile pe care le petreceam in fata calculatorului in incercarile disperate de a o invinge.

Comportamentul jucatorilor in fata reclamelor

Comportamentul jucatorilor difera in functie de gadgetul folosit. Astfel, romanii joaca destul de putine jocuri de pe telefonul mobil, o media a acestora fiind de trei jocuri. O caracteristica interesanta este faptul ca nu toate jocurile descarcate sunt instalate si jucate, spre deosebire de cei ce se joaca online. Acestia vor accesa numai jocurile dorite pe care le vor juca pana cand vor ajunge la final.

Diferentele dintre jucatori se mentin si in functie de alte criterii. Cei ce se joaca de pe mobil petrec cu pana la jumatate mai putin timp intr-o sesiune de jocuri fata de cei ce se joaca online, iar intervalul de timp preferat pentru jocuri este 9.00 – 0.00.

Jocuri de tip labirintPrincipala caracteristica a jocurilor online este ca sunt gratis, iar acest lucru vine insotit, ca intotdeauna, de un pret. Acesta consta in reclamele ce sunt afisate in timpul jocurilor, ce pot deveni enervante in unele cazuri. Datorita evolutiei educatiei tinerei generatii, aceasta problema tinde sa dispara, iar faptul ca nu mai putin de 66% dintre cei ce se joaca online sunt interesati de reclamele afisate si nu le considera deranjante este relevant pentru noua tendinta aparuta.

Reclamele sunt tolerate mult mai bine daca acestea permit jucatorilor sa evolueze mult mai repede sau daca sustin anumite cauze sociale.

Acest comportament este specific atat celor ce se joaca online de pe un calculator sau laptop, cat si celor ce se joaca folosind telefonul mobil.

Desi sunt catalogati ca „fiind in lumea lor”, gamerii sunt destul de atenti la detalii, lucru relevat de faptul ca in jur de 20% dintre ei isi amintesc brandurile reclamelor afisate in timpul jocurilor iar 11% chiar isi doresc sa isi cumpere produsele.

Jucatorii sunt interesati in special de noutati din domeniul jocurilor (cele mai noi jocuri aparute sau  noi periferice ce pot fi folosite pentru jocuri), carti, turism, produse electronice si electrocasnice sau noutati din domeniul IT&C.

Online gamerii sunt mult mai implicati in experienta jocurilor fata de cei ce se joaca de pe telefonul mobil. Acestia petrec mult mai mult timp in fata monitoarelor, fiind motivati de dorinta de a se autodepasi, iar rasplata cea mai mare este ca brandurile reclamelor afisate le poate oferi un acces facil la nivelurile superioare sau le poate facilita achizitia unor instrumente sau arme mai perfectionate.